Trondheim Tangoklubb

paint the music with your feet

Kurshelg 9-11 mars 2012

Posted 16.02.2012 by Hjard Jensen in Kurs | Nyheter

Musikalitetens teknikker

«Vi gleder oss som barn til å treffe gamle og nye venner på tangogulvet i Trondheim! Vi har satt sammen en helg i musikalitetens tegn. Helgens kjerne er et seks timer langt seminar på temaet ”Musikalitetens teknikker”. Vi tilbyr også enkelte workshops som gir deg mulighet å utvikle standardelementene i tangorepertoaret. Dessuten slår vi oss løs og leker med noen uortodokse måter å danse og å tenke tango. Vi håper å se så mange som mulig av dere i Trondheim!»

Kursfilosofi

Kursene er åpne for alle nivåer da de fokuserer på musikalitet og basis teknikker som er viktig på alle nivåer.

Fredag:
F1: 18-20 Alternative abrazoer

Lørdag:
L1-L2: 11-14 Dynamisk musikalitet (første dag)
L3: 15-16.30 Balansepunkt – Ordnung muss sein!

Søndag:
S1-S2: 11-14 Dynamisk musikalitet (andre dag)
S3: 15-16.30 Sacadas

Kurset er nå stengt for påmelding

Detaljerte beskrivelser

Fredag F1: Alternative abrazoer
I denne workshopen leker vi med utradisjonelle måter å holde hverandre. Gjennom å bruke våre standardomfavninger prøver vi å oppnå så mye kontakt som mulig med vår partner. Gjennom å redusere kontakten setter vi fokus på frihet og bevegelse, samtidig som vår fysiske kontakt blir enda viktigere for å kommunisere bevegelse mellom oss. Vi vil også prøve forskjellige strategier for å øke kontakten, og det setter helt andre krav til så vel kommunikasjon som på at vi finner opp nye måter å gå vårt kjente repertoar. Workshopen vil få deg til å se ditt vanlige repertoar av omfavnelser i et nytt lys, den vil lære deg nytt repertoar, og du vil få verktøy til å finne ut av trinn og teknikker på egen hånd. Dette blir en gøy time hvor vi kan leke med hverandre på tvers av ulik danseerfaring.

Lørdag L1-L2 og søndag S1-S2: Dynamisk musikalitet (6 timer)
Alle har tilstrekkelig erfaring med musikk for å danse tango på en interessant måte. Likevel er det ofte noe som mangler. Vår erfaring tilsier at problemene som oftest ligger et helt annet sted enn i kjennskapen til musikken. I forskjellige former vil denne helgen ta for seg ulike teknikker som gjør tangoen mer dynamisk. ”Musikalitetens teknikker” vil gi oss verktøy til å virkeliggjøre den allerede iboende musikaliteten vi har. Følger du med hvis noen påstår at man bruker samme grunnleggende teknikk for å danse ekstremt raske vektskifter i milonga og det å kunne ta et mange sekunder langt trinn i Oblivion? Vi mener å kunne vise hva disse to motsatsene har felles, og teknikkene vil kunne få deg til å leke med hele spennet mellom disse uttrykkene. Vi vil også vise deg hvordan du utfører helt nytt repertoar ved hjelp av de dynamiske teknikkene. Dette seks timer lange seminaret gir deg også en fordypet kunnskap om musikkteori i praksis. Du vil ikke bli overlesset med kranglete ord, men du vil få verktøy til å kunne lytte annerledes og til å utføre enkle musikalske analyser med hjelp av din dansende kropp.

Seminaret går igjennom bl.a. følgende temaer:
Rytmikk i mellomrommene (se den litt lengre beskrivelsen lenger ned)
Anspennings- og avspenningsteknikker
Disassosiasjon som uttrykksmiddel
Pusteteknikker for initiering, frasering og eksplosiv kraft
Hva er egentlig dette diffuse ”senteret” alle snakker om, hvordan finner jeg det og hvordan bruker jeg det?
Inaktivitet som aktivt uttrykksmiddel
Avansert abrazoteknikk
Akselerasjon og deakselerasjon
Smil og verden smiler til deg!
Grunnleggende kjennskap til storform i musikk
Dere som har hatt mye undervisning fra oss tidligere vil gjenkjenne flere tema. Vi er imidlertid sikre på at vi kan utfordre dere med teknikkene og få dere til å gjøre helt nye ting med hjelp av dem.

Så noe om undertemaet «Rytmikk i mellomrommene». Dette er et tema som har vært uhyrlig viktig for oss en lenger tid nå. Det er rett og slett vanvittig hvor mange tekniske problemer vi mener å ha løst i vår egen dans etter at vi har oppdaget at det egentlig bare handler om timing. På et elementært plan handler rytmikk om å kunne treffe rett i tid. På et mer avansert plan handler det om hvordan man kommer fra et punkt til et annet. Vi mener at dette er kjernen i musikaliteten. Vi trenger alle de andre teknikkene for å kunne variere mellomrommene, men en dyp forståelse for mellomrommene er for oss blitt det aller mest grunnleggende i stort sett all tangoteknikk. Her finner dere informasjon om et musikalitetskurs vi har holdt for musikere. De fleste temaene er relevante for tangodansere uansett hvilken musikalsk bakgrunn man har. Les gjerne mer om rytmikken i mellomrommene her.

Lørdag L3: Balansepunkt – Ordnung muss sein
Hvis vi vet hvor på foten vi skal stå kan vi utføre linjeboleos med letthet. Hvis vi vet hvordan vi bruker armene i abrazoen vil vi kunne leke med helt eksakte vinkler, noe som for eksempel er nødvendig for alle slags sacadaer. Mye repertoar er også avhengig av at vi har programmert oss til å eksempelvis gå i rette vinkler (hvor mange nybegynnere ”skøyter” ikke over gulvet istedenfor å gå rett frem?). Når vi har satt dette vil vi kunne variere repertoaret med letthet, og det kjente repertoaret vil utføres med større enkelhet.

Søndag S3: Sacadas
Egentlig mener vi at prinsippene som er felles for alle sacadaer er meget enkle. I ukompliserte sacadaer som ikke utføres med største letthet ligger problemet i ni av ti tilfeller i slapp kvinneteknikk. Ved å sette fart på kvinnen får vi forutsetninger for å utføre enhver sacada. Dette kan vi formidle på en halvtimes workshop, så hvorfor skal du komme på kurset da? Fordi du vil få en forståelse av hvordan du selv kan finne 36 forskjellige måter å gå sacadaer, og flere av disse stiller meget store krav til annen tangoteknikk. Vi vil gå i dybden på noen av disse teknikkene, og gjennom å gjøre det vil vi gi deg en fordypet kunnskap til samtidige nuevoteknikker og hvordan de kan brukes for å gjøre din tango lett og leken.